ДЕТАЛЬНІШЕ ПРО ВАКЦИНАЦІЮ
17.04.2024
Кашлюк — це бактеріальне інфекційне захворювання, яке перебігає як затяжний бронхіт з тяжкими нападами кашлю. Захворювання є вкрай заразним, кашлюк легко поширюється від людини до людини повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні. На нього хворіють здебільшого діти та підлітки, але захворіти можуть також і дорослі.
Найбільш небезпечним кашлюк є для немовлят, у яких може викликати апное — тимчасову зупинку дихання. Крім того, у новонароджених і немовлят хвороба може протікати важко, є високий ризик ускладнень та смерті. У 2023 році в Україні був зареєстрований летальний випадок від кашлюку у дитини віком до 1 року. Старші діти та дорослі зазвичай одужують від кашлюка, але сама хвороба є дуже виснажливою та сильно ослаблює організм.
Які симптоми кашлюка
Хвороба починається через 3-14 днів після інфікування (у середньому 5-8 днів) і протікає як ГРВІ. У цей час хворий дуже заразний. Наприкінці цієї фази з’являється нападоподібний спазматичний кашель аж до почервоніння обличчя, сльозотечі, кашель має характерний свист.
Напади кашлю стаються частіше вночі, ніж удень, і за тижні хвороби це дуже виснажує хворого. У немовлят кашель може не проявлятись – але в них може ставатися зупинка дихання на короткий час, про що може свідчити посиніння обличчя. Під час кашлю може відходити мокротиння. Цей період може тривати до 8 тижнів.
Одужання починається через 4-8 тижнів, хворий починає рідше кашляти, приступи кашлю стають слабшими. Іноді період одужання може тривати від 2 до 6 місяців.
Як відрізнити кашлюк від ГРВІ
Більшість симптомів цих хвороб схожі, але для кашлюка характерний сильний спазматичний кашель зі свистом, який триває понад 2 тижні. У немовлят можуть виникати періоди «без дихання».
Кашель може супроводжуватись гарячкою, нежитю, та іншими ознаками ГРВІ. Особливої уваги потребують новонароджені до періоду вакцинації — до 2 місячного віку, а також деякий період після першої вакцинації для формування імунної відповіді.
За перших ознак сильного кашлю у немовлят та симптомів апное — негайно потрібно звернутись до лікаря!
Як запобігти кашлюку
Основним засобом профілактики кашлюку є вакцинація. Відповідно до національного календаря щеплень, вакцинувати дітей від кашлюку необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців (чотири щеплення). Якщо з якоїсь причини щеплення пропустили, його потрібно наздогнати якомога швидше.
Усім вагітним жінкам варто робити щеплення від кашлюку, дифтерії та правця в термін від 16 до 32 тижнів під час кожної вагітності незалежно від того, чи вакцинували їх у дитинстві. Це необхідно, щоб захистити дитину від кашлюку в перші місяці життя до отримання нею щеплення.
Для вакцинації дітей проти кашлюку на першому році життя можуть використовуватися вакцини проти кашлюку, дифтерії та правця як з ацелюлярним (АаКДП), так і з цільноклітинним (АКДП) кашлюковим компонентом. Для вакцинації вагітних застосовується вакцина АаКДП-М.
Захистіть своїх дітей від важкої хвороби та ускладнень — робіть усі щеплення за календарем!
24.02.2024
30.11.2023
16.11.2023
Попередження та профілактики вірусного гепатиту А!!!!
08.11.2023
Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) – це гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу.
Поширення вірусу відбувається переважно в теплий період року. Однак через тривалий інкубаційний та субклінічній стадії характеризується сплесками інфекцій навесні і восени.
Проблема водного фактора передачі вірусу гепатиту А в окремих регіонах стоїть дуже гостро. Особливо небезпечним для спалаху гепатиту А є весняний паводок в березні-квітні, що забезпечує вірусне забруднення води у водопровідних мережах, які перебувають в незадовільному стані.
Найбільш високий рівень захворюваності спостерігається серед дітей у віці молодше 15 років, при цьому кожні 5-10 років трапляються великі епідемії. Під час епідемії вірус дуже легко поширюється серед маленьких дітей, в результаті чого у 30-50% дітей молодше 5 років виявляються докази перенесеної інфекції.
Джерелом інфекції є хвора людина з будь-якими формами захворювання.
Інкубаційний період – 7-50 днів (в середньому 15-45 днів).
До вірусу сприйнятливі виключно люди, незалежно від віку. Тварини, в тому числі лабораторні, не сприйнятливі до вірусу.
Вірус гепатиту А виділяється із фекаліями хворих на гепатит та передається від людини до людини (після контакту з хворим), через воду та харчові продукти, забруднені випорожненнями хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотримання правил особистої гігієни.
У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,5°С протягом перших 2-3 днів, ломота в тілі, можливим першінням у горлі. Хвора людина відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер'ї. На третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного чаю пива). Можливе свербіння шкіри.
Приблизно у 80% хворих реєструється безжовтянична форма, що зумовлює труднощі діагностики і високу контагіозність ГА.
Загострення та рецидиви спостерігаються у 2-5% хворих. Затяжний перебіг хвороби зазвичай пов'язаний із супутніми захворюваннями, порушенням режиму та впливом інших шкідливих чинників. Після перенесеного захворювання можливе формування ускладнень з ураженням жовчних шляхів та гастродуоденальної зони, перехід у хронічний гепатит та цироз печінки.
Після перенесеного захворювання формується стійкий, досить тривалий імунітет.
Для вірусного гепатиту А характерні спалахи які найчастіше реєструються в організованих колективах (особливо дитячих дошкільних та навчальних закладах).
Як уникнути зараження вірусом гепатиту А:
використовувати для пиття та миття посуду лише перекип'ячену воду (воду кип'ятити не менше 10 хв., дати відстоятися);
не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
при неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води (краще бутильовану);
перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – обдати окропом;
чітко дотримуватися правил особистої гігієни – обов'язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету;
не займатись самолікуванням, при появі перших ознак захворювання терміново звернутись до лікаря.
Профілактика вірусного гепатиту А, зводиться до раннього виявлення та ізоляції хворих, заключної дезінфекції в осередку інфекції.
Особи, які контактували з хворими, підлягають медичному обстеженню протягом 35 днів на предмет виявлення ранніх симптомів хвороби. У дитячих закладах установлюють карантин на 35 днів; протягом 2-х місяців після останнього випадку захворювання на гепатит А не проводять планових щеплень.
Основними профілактичними заходами, які спрямовані на запобігання поширення захворювання вірусним гепатитом А, є покращення комунального благоустрою міст та сіл, забезпечення населення доброякісною питною водою, дотримання правил особистої гігієни при приготуванні страв, якісне миття фруктів та овочів.
Найбільш дієвим етапом з ліквідації захворюваності вірусним гепатитом А є проведення вакцинації.
26.10.2023
Здорове харчування — це не тільки добре самопочуття і позбавлення від багатьох недуг, міцна нервова система і нормалізація ваги, але й любов та повага до себе, це прагнення до здорового і тривалого життя.
Крім того, кожні сніданок, обід і вечеря у сімейному колі є важливими кроками до зміцнення зв’язку між членами родини.
Дедалі більше українців прагне споживати здорову їжу: ретельно вивчає інформацію про склад продуктів і готує вдома смачні страви з натуральних продуктів, обмеживши додавання некорисних інгредієнтів, таких як сіль, цукор та надмірна кількість жиру.
Сьогодні ми ознайомились з можливостями платформи #Знаїмо, пригадали як правильно складати тарілку здорової їжі та формувати ланчбокс, щоб він був не тільки смачним, а й корисним. Послухали поради від дієтологів, а також перевірили наші харчові звички. Спробуйте і ви! (https://www.projectkesher.org.ua/.../test-chy-pravyl-no.../)
Їжа – не тільки здоров'я. Це ще й спосіб мислення. Тому мислимо раціонально, ЇМО корисно та смачно!
26.10.2023
Кір – небезпечне вірусне захворювання, що характеризується загальною інтоксикацією, запальними процесами зі сторони носоглотки, верхніх дихальних шляхів, слизових очей та характерною висипкою.
Кір – одне з найбільш заразних захворювань у світі: 9 із 10 не імунних людей, що контактують з хворим, будуть заражені.
Кір – це повітряно-крапельна інфекція.
Збудник кору – вірус, який попадає в організм через слизові оболонки верхніх дихальних шляхів від хворої кором людини при диханні, розмові, чханні та кашлі. З потоком повітря вірус кору може попадати в сусідні приміщення й навіть на інші поверхи будинку через вікна, вентиляцію, замкові щілини, тому заразитися можна перебуваючи в одному будинку із хворим.
Джерело інфекції – хвора на кір людина, яка заразна з останніх 2-х днів інкубаційного періоду до 5-го дня після появи висипки.
Клінічні прояви: інкубаційний період (період з моменту попадання вірусу в організм людини до перших клінічних проявів) – від 7до 21 дня.
Починається хвороба гостро з симптомів загальної інтоксикації: температура підвищується до 38 і вище, загальна слабкість, головна біль, сухий кашель, кон’юктивіт. Період висипання починається з 4-5 дня хвороби. Характерна етапність висипань. Перші елементи висипки виникають за вухами, на спинці носа, потім протягом першої доби вона швидко поширюється на обличчя, шию, частково на верхню частину грудей і спини. На 2-гу добу висип покриває весь тулуб, а на 3-тю верхні і нижні кінцівки.
Перебіг хвороби може ускладнюватись: пневмонією, енцефалітом.
Хвороба може призвести до інвалідизації та смерті.
Якщо людина захворіла необхідно:
терміново звернутися за мед. допомогою, не займатись самолікуванням;
обмежити контакт з оточуючими до мінімуму;
при кашлі, чханні прикривати рот і ніс носовою хустинкою або серветкою (бажано одноразовою); часто мити руки з милом;
проводити провітрювання приміщення та вологе прибирання.
Найкращий захист від кору – вакцинація.